Fra Foss til Uganda

14IMG_0065

Bilde til venstre: Ungt entreprenørskap Uganda sammen med Jarle Tømmerbakke fra NORAD og UE Norge / UE Europa. Daglig leder i UE Uganda, Josephine Kaleebi til venstre. Bilde til høyre: kreative øvelser med entreprenørskapslærerne i Uganda.

I slutten av november var undertegnede på en ukes besøk hos Junior Achievement Uganda i hovedstaden Kampala for å holde kurs for entreprenørskapslærere fra hele Uganda om entreprenørskapsarbeidet på Foss videregående skole og om kreativitet i entreprenørskapsarbeidet.

Her er link til en entreprenørskapsfilm fra Ugandabesøket som NORAD har produsert: https://youtu.be/u4SlfPXPQz0

I Uganda er det i løpet av en 4-års periode hele 20.000 elever som har fullført Ungt Entreprenørskaps 1-årige program Ungdomsbedrift. Og det står et norsk initiativ bak, med UE Oslo og NORAD v/Jarle Tømmerbakke. Med oss på turen var også journalist Siri Gulliksen, for å dokumentere entreprenørskapsarbeidet og resultatene i Uganda.

Utviklingsarbeid gjennom Entreprenørskap er både virkningsfullt og spennende! Uganda er det første landet i Afrika som har bygget opp et systematisk Ungt Entreprenørskapsarbeid ved hjelp av NORAD og UE Norge / UE Europa og er nå snart klare for å dele sin kunnskap med andre afrikanske land.

1212

Her er programmet vårt:
• Søndag : omvisning i Kampala
• Mandag: besøk på UE Ugandas kontor, i den norske Ambassaden og Utdanningsdepartementet sammen med UE Uganda, samt informasjon om UE Uganda + besøk på markedet
• Tirsdag + onsdag: Lærerkurs
• Torsdag + fredag: Safari

137

Uganda har vært under britisk herredømme fra 1900-1952 og startet etter det på en demokratiseringsprosess som ble avbrutt av Obotes styre og diktatoren Idi Amin. Nå er uganderne virkelig i full gang med å bygge opp landet sitt igjen, under president Museveni, og da kan kunnskap om entreprenørskap komme godt med.

Uganderne er veldig gode til å komme opp med enkle forretningsideer som skaper raske inntekter, men som dessverre kan være ustabile på sikt. Det er mange gode ressurser i landet, men det er få som tar utdannelse utover grunnskole og kun 22 % tar videregående skole. Landet og innbyggerne har svært gode ressurser og muligheter, så det er virkelig nyttig og meningsfullt å kunne være med på å bidra med en liten erfaringsbit fra Norge. Men det var nok undertegnede som lærte mest denne uken!

82

Det kan passe å avslutte dette innlegget med sitatet som Uganda UE bruker i sin brosjyre: “Education is not the filling of a pail, but the lighting of a fire.” – W.B. Yeats

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *