Tidligere Fossungdomsbedrift samarbeider med KFUK-KFUM Global

Minota

Ungdomsbedriften Minota på Fylkesmessen i Oslo vår 2012. Nå har tre av jentene, Helene Walløe, Kjersti Næss og Torunn Vederhus, innledet et samarbeid med KFUK-KFUM Global om mikrokredittlån. Les mer på www.minotaloans.com. Her er jentenes egen historie:

Prosjektet Minota ble startet opp høsten 2010, som en del av entreprenørskapsfaget på Foss vgs. Forretningsideen var «Et konsept der ungdom i Norge låner ut penger til ungdom i Tanzania slik at de kan starte egne bedrifter. Driften av dette konseptet skal dekkes gjennom annonsører på vår nettside og sponsorer. I tillegg til dette skal det være mulig for besøkende på vår side å donere en valgfri sum.»

Til tross for de noe høye ambisjonene, var støtten blant lærere, foreldre, UE og samarbeidspartnere stor – noe jeg tror mange entreprenørskapselever kan kjenne seg igjen i. I løpet av de to neste årene på videregående ble rammene rundt prosjektet spikret fast, og innen vi alle ble uteksaminert hadde vi fått lånt ut to lån og hadde vært på reise til Tanzania. Der møtte vi jentene som skulle få symaskiner så de kunne starte egen bedrift ved hjelp av mikrokredittlån fra Norge.

Minota whoarewe

Helene i Ilula, Tanzania sammen med Osolina Mseya

Av de utallige tingene vi lærte i løpet av to år med entreprenørskap, var én av dem at gründervirksomhet krever tid og ressurser. Dette var noe vi alle manglet, dermed ble Minota avviklet og vi sa oss ferdig med noe flere av oss gjerne ville fortsette å utvikle.

Høsten 2013 ble vi imidlertid kontaktet av Fredrik Glad-Gjernes i KFUK-KFUM Global. Han hadde hørt om prosjektet vårt, og var veldig interessert. Etter et møte med han julen 2013, ble vi alle ganske sikre på at Minota skulle gjenopplives. Vi innledet dermed ett tett samarbeid med KM Global, og har siden da jobbet med å få stablet Minota på beina igjen. Denne gangen er forretningsideen noe endret, men vi tror – til det bedre.

Nå kan ungdom i Norge, enten individuelt eller samlet som en gruppe låne ut penger til konkrete forretningsidé. De som søker om lån vil som oftest tilhøre en Village Community Bank eller en Saving and Investment Group (VICOBA/SIG), her vil en person motta lånet, men hele gruppen står ansvarlig for at det blir tilbakebetalt. Det hele kan sammenlignes med den mye brukte finansieringsmetoden crowdfunding – fordi långivere kan selv velge hvilke forretningsideer de har tiltro til og ønsker å støtte. Mens lånet løper vil også långivere motta oppdateringer om hvordan forretningen utvikler seg og hvordan lånet blir brukt. Lånet blir tilbakebetalt i løpet av tre til tolv måneder med en tilleggsrente på 2 %.

KM Global har avhjulpet de problemene vi tidligere støtte på. Kontakt mellom Norge og Tanzania (nå også Kenya) er ikke alltid like greit, ei heller overføring i bank. KM sitt enorme nettverk og ressurser har bidratt til å løse disse problemene.

Selv har vi alle begynt på høyere utdanning, Torunn går sykepleie ved HiT, Kjersti afrikastudier ved NTNU og selv går jeg rettsvitenskap ved UiO. Så tid har det ikke blitt mer av. Men engasjement både hos oss og samarbeidspartnere har allikevel gjort dette mulig. Etter en god porsjon arbeid, er nå Minota straks klar til å driftes igjen. Les mer på www.minotaloans.com.

Helene

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *