Luxinox i Aftenposten januar 2015
Kristoffer Kupen og Kai Chen er forberedt på et liv med knekkebrød og tubeost, dersom det blir noe av drømmen om å starte bedrift tror de at arbeidsmiljøloven må være mer fleksibel..
I dag stanser LO og de andre fagorganisasjonene Norge i to timer. De streiker mot forslaget til ny arbeidsmiljølov, både tilhengere og motstandere av loven bruker ungdom som argument.
Gunnar Kagge, Agnes Viljugrein, Publisert 27. jan 2015Denne artikkelen er Si ;D-anbefalt, planlagt og skrevet av vår ungdomsredaksjon i anledning Si ;Ds tiårsjubileum.
– Mange våkner om natten og må på do, sier Kristoffer Kupen.
– Om de slår på lyset er det plagsomt sterkt. Og de får problemer med å sove etterpå.
Kai Chen overtar og forklarer at elevbedriften Luxinox har funnet løsningen, dimbare ledlys som kan heftes fast på veggen, eller hvor som helst det måtte passe. I disse dager lages prototypen av produktet de har pønsket ut. Drømmen er masseproduksjon.
Lys på do er kanskje en litt rar innledning på en artikkel om midlertidige ansettelser, men det er en sammenheng.
Halvannet år etter at de begynte med entreprenørskap som valgfag på Foss videregående skole, tenker de på muligheten for at elevbedriften faktisk kan bli et ordentlig aksjeselskap. Og hvem vet, kanskje dagen kommer da de må ansette noen.
– Det er klart at midlertidige ansettelser kan være bra, sier Kristoffer.
– Man kan forsøke å vokse uten å inngå faste avtaler.
– Om vi starter noe slikt, vil vi trenge den fleksibiliteten, sier Kai Chen.
De to entreprenørene liker godt at politikerne vil legge til rette for gründere, særlig med tanke på at Norge trenger nye bedrifter når oljebransjen ikke tar alle talentene lenger. Men tredjeklassingene har allerede lært at livet som bedriftsetablerer er hardt.
– Kanskje lever man på knekkebrød og tubeost, med kjempelange arbeidsdager. Da må man ha fleksibilitet, også når det gjelder arbeidstid, mener Kai.
Medaljens bakside
Men dersom de ikke starter egen bedrift, hva tror de om midlertidige jobber da? Guttene har tenkt på det også, og opptatt av at det finnes argumenter på begge sider.
– Jeg vet at det kan bli vanskelig å få lån, for bankene krever at du har fast jobb, sier Kristoffer.
Han mener at politikerne må følge opp og forandre loven slik at unge får lån selv uten fast jobb.
– Kanskje blir det konkurranse mellom de fast ansatte og de midlertidige, mener Kai.
Det siste kan ødelegge arbeidsmiljøet for alle i bedriften.
De to vil studere videre, og er forberedt på at en skikkelig utdannelse både tar tid og koster penger. Da er det surt å komme ut i et arbeidsliv som ikke tilbyr faste jobber.
– Du kan bli som en prøvekanin. Og arbeidsgiverne kan bare teste deg ut, og sende deg på dør igjen om de ikke vil satse på deg. Det er nok ikke lett å ha kommet opp i 30-årene og alltid vært midlertidig, sier Kristoffer.
Samtidig vet de at det koster penger å rekruttere og lære opp folk, derfor øker sjansen for å få fast jobb om man har kommet på innsiden.
Gode råd
Så hva vil de si til politikerne som slåss om ny arbeidsmiljølov?
– Jeg føler at midlertidige jobber svekker arbeidstagerne og styrker arbeidsgiverne, sier Kristoffer.
– De må i alle fall sikre at man kan få lån.
Kai mener at Regjeringen må satse mer på å legge til rette for entreprenørskap.
– Da får vi flere gründere, og de vil trenge fleksibilitet.
De to har mye å gjøre før den store messen for elevbedrifter i mars. I fjor kom ideen på 2. plass i konkurransen om beste elevbedrift. Nå håper de å ha et lysende produkt å vise frem. Men veien til egen bedrift er lang, det har de lært for lengst.